Aanpak wachttijden in de regio
Het vinden van oplossingen om de wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg (verder de ggz) terug te dringen is de verantwoordelijkheid van de samenwerkende partijen en de financiers in de regio. Ggz-aanbieders, huisartsenzorg, welzijnswerk / sociaal domein, gemeenten, herstelinitiatieven en andere betrokkenen werken samen aan oplossingen waardoor mensen met een hulpvraag op het gebied van geestelijke gezondheid en welbevinden sneller geholpen kunnen worden. Binnen en buiten de ggz.
In bijna alle regio’s is een regionale taskforce actief die erop gericht is om de wachttijden terug te brengen binnen de Treeknormen. Dat zijn de door de sector en de overheid gezamenlijk afgesproken normen voor wachttijden die aanvaardbaar zijn. De aanmeldwachttijd is de tijd tussen eerste contact van de cliënt tot aan de intake, en zou beperkt moeten zijn tot 4 weken. De behandelwachttijd is de tijd tussen de intake en de start van de behandeling, en zou beperkt moeten zijn tot 10 weken. De afgesproken Treeknorm voor de totale wachttijd is daarmee 14 weken. In een paar regio’s waar de Treeknormen niet wordt overschreden, is geen regionale taskforce actief. Ieder kwartaal publiceert Vektis op verzoek van de landelijke stuurgroep de wachttijden per regio, per aandoening en per zorgaanbieder.
De regio’s waar een taskforce actief is, hebben plannen opgesteld. Ga naar een regiopagina om deze plannen te bekijken. Daarnaast monitort de stuurgroep hoe de regio’s die de Treeknormen overschrijden presteren op een aantal essentiële onderdelen, zoals het oprichten van een taskforce, het inrichten van een transfermechanisme en organiseren van regionale doorzettingsmacht.
Door het openbaar maken van de plannen en prestaties wordt voor cliënten, verwijzers en andere betrokkenen niet alleen transparant wat de wachttijden zijn, maar ook wat in de verschillende regio’s ondernomen wordt om ze terug te dringen. Bovendien ontstaat zo landelijk inzicht in de voortgang van de aanpak wachttijden en kunnen regio’s elkaar inspireren en van elkaar leren.
STAND VAN ZAKEN
KLIK OP REGIO VOOR MEER INFORMATIE OVER DE PLANNEN
Flevoland
1 of 31Midden-Holland
2 of 31Arnhem
3 of 31Zuid-Limburg
4 of 31Groningen
5 of 31Drenthe
6 of 31Utrecht
7 of 31Noordoost Brabant
8 of 31Midden-IJssel
9 of 31Apeldoorn/Zutphen eo
10 of 31Twente
11 of 31Midden-Brabant
12 of 31Westland, Schieland, Delfland
13 of 31Zuid-Hollandse eilanden
14 of 31Kennemerland / Zaanstreek-Waterland
15 of 31Amsterdam
16 of 31Haaglanden
17 of 31Rotterdam
18 of 31Zwolle
19 of 31Waardeland
20 of 31Zuid-Holland Noord
21 of 31Amstelland en de Meerlanden
22 of 31’t Gooi
23 of 31Noord-Holland Noord
24 of 31Friesland
25 of 31Zuidoost Brabant
26 of 31Nijmegen
27 of 31West-Brabant
28 of 31Zeeland
29 of 31Noord-Limburg
30 of 31Midden-Limburg
31 of 31- Flevoland / Almere
- Midden-Holland
- Arnhem
- Zuid-Limburg
- Groningen
- Utrecht / ’t Gooi
- Noordoost Brabant (Reinier van Arkel en GGZ Oost Brabant)
- Midden-IJssel
- Apeldoorn/Zutphen eo
- Twente
- Midden-Brabant
- Westland, Schieland, Delfland
- Zuid-Hollandse eilanden
- Kennemerland / Zaanstreek-Waterland
- Haaglanden
- Rotterdam
- Zwolle
- Drenthe
- Amsterdam
- Midden-Limburg
- `t Gooi