Hulp nodig?
Weg van de wachtlijst is een platform voor zorgaanbieders, cliëntvertegenwoordigers/-initiatieven, behandelaren, sociaal domein organisatie en financiers. Samen zoeken zij naar manieren om wachttijden in de GGZ terug te dringen.
Als u zelf op zoek bent naar hulp, kunt u het beste contact opnemen met de huisarts en de zorgverlener waar u naar wordt doorverwezen om te bespreken hoe u zo snel mogelijk hulp kunt krijgen. Soms kunnen zij u doorverwijzen naar een collega (-organisatie) die u sneller kan helpen.
Wachtlijstbemiddeling
U kunt ook contact opnemen met uw zorgverzekeraar. U vraagt dan naar wachtlijstbemiddeling.
Tijdelijke steun
Als u toch nog moet wachten op de eigenlijke behandeling, overleg dan met de zorgaanbieder wat u in de tussentijd zelf kunt doen. Bijvoorbeeld welke tijdelijke steun of zorg wel mogelijk is op korte termijn.
Groene GGZ voor tijdens het wachten
Natuur is goed voor onze gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Extra belangrijk dus om groen in te zetten in de gezondheidssector, daar waar mensen het hard nodig hebben. Zoals in de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ).
Met het initiatief ‘Groene GGZ’ bouwen we – Nature For Health en IVN Natuureducatie als initiatiefnemers – samen met een kerngroep GGZ instellingen uit heel Nederland, de branche vereniging Nederlandse GGZ, de Buitenpsychologen, zorgverzekeraar CZ en VU-Amsterdam, aan een groene beweging in de mentale gezondheidszorg.
Via de natuur kunnen mensen elkaar ontmoeten en doet het er niet toe of je cliënt, buurtbewoner of medewerker bent als je buiten samen aan de slag gaat.
Bekijk de kaart van De Groene GGZ of er een initiatief bij u in de buurt is waar u terecht kunt.
Stichting Naastentraining
Voor naasten van wachtenden zijn er ook kosteloze initiatieven die helpen om meer grip te krijgen op de situatie en handvatten kunnen geven. Lees hier meer over in het interview met de stichting.
Grip op je dip voor jongeren
Voor jongeren tussen de 16 en 25 jaar is een online groepscursus mogelijk. De groepscursus richt zich op jongeren met lichte tot milde psychische klachten. Lees er meer over in het interview met een gz-psycholoog van Grip op je dip.