Elk half jaar brengt de landelijke Stuurgroep Toegankelijkheid en Wachttijden ggz de resultaten van de ‘Regiomonitor Toegankelijkheid en wachttijden ggz’ uit.
Landelijk beeld wachttijden
De gegevens laten zien dat de gemiddelde wachttijden in
nagenoeg alle regio’s helaas nog steeds te hoog zijn. Constatering van de stuurgroep is dat er soms opvallende uitschieters in wachttijden zijn die een sterke invloed hebben op het gewogen gemiddelde in de regio. Voor de kaart is gebruikgemaakt van de hotspotrapportage van Vektis op basis van de NZa-cijfers van oktober 2024.
Bekijk de Regiomonitor toegankelijkheid en wachttijden tweede helft 2024.
Regio’s hebben de randvoorwaarden voor een betere toegang geregeld
Sinds 2021 monitort de stuurgroep periodiek in hoeverre regio’s maatregelen hebben genomen die de samenwerkende partijen als randvoorwaardelijk zien voor het borgen van toegankelijkheid. Deze randvoorwaarden zijn een aantal samenwerkingsmechanismen:
- Het instellen van een regionale taskforce (RT): een regionale bestuurlijke samenwerking door zorgaanbieders, patiëntvertegenwoordigers en financiers (gemeenten en zorgverzekeraars).
- Het instellen van een transfermechanisme (TF) in de regio om daarmee de vrije productie- en contractruimte in de regio optimaal te benutten.
- Het afspreken van Regionale Doorzettingsmacht (RDM), waaronder onafhankelijke cliëntenondersteuning, om daarmee cliënten niet tussen wal en schip te laten vallen. De kleuren in de kaart van de regiomonitor geven weer of de regio de RDM op orde heeft.
Vertegenwoordiging
Naast toegang middels transfermechanismen en andere randvoorwaarden is ook de vertegenwoordiging van belang. De landelijke stuurgroep monitort ook welke partijen zijn aangesloten in de samenwerking. Het gaat dan om (1) huisartsen/regionale huisartsenorganisaties, (2) ggz aanbieders, (3) vrijgevestigden, (4) verzekeraar(s), (5) gemeente(n), (6) sociaal domein aanbieders en (7) het cliëntenperspectief. In de tweede helft van 2024 is de brede vertegenwoordiging in de regio’s gegroeid. Met name aansluiting van vrijgevestigden en in een enkele regio de sociaal domein aanbieders en het cliëntenperspectief.