Podcastserie over wachtlijstproblematiek binnen de ggz

De wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) vormen een hardnekkig en aanhoudend probleem. Oorzaken zijn een toename van het aantal cliënten, een tekort aan regiebehandelaren en capaciteitsproblemen in de keten. In Zuid-Limburg hebben een aantal partijen* de handen ineengeslagen. Samen hebben zij een uniform instroommodel ontwikkeld dat moet leiden tot de juiste zorg op de juiste plek voor mensen met mentale problematiek. Er is een podcastserie gemaakt waarin deze samenwerking en de problematiek vanuit verschillende invalshoeken en perspectieven aan bod komen.

De podcastserie bestaat uit vijf afleveringen. In deze afleveringen vertellen verschillende genodigden die betrokken zijn bij de regionale samenwerking, wat er in hun ogen nodig is om tot passende zorg te komen. Isha Goovaarts van Buro Copine gaat uit naam van de regionale samenwerking in gesprek met:

Aflevering 1: Fer Dreessen, directeur van Zuyderland GGz, vertelt hoe hij het bestaande probleem ziet en hoe hij denkt dit samen op te kunnen lossen.

Aflevering 2: Wiro Gruisen, manager regioregie CZ-zorgverzekeraar, deelt zijn visie op regiosamenwerking met als doel tot passende zorg te komen.

Aflevering 3: Fons Bovens, directeur van GGD Zuid Limburg, vertelt welke rol de GGD speelt in de regiosamenwerking 

Aflevering 4: Frens Lemeer, voormalig cliënt bij de ggz, over hoe het leven ineens kan veranderen en hoe je weer terug kunt komen bij jezelf.

Aflevering 5: Roger Bastiaens, manager ggz bij Huisartsenorganisatie Meditta, vertelt over het samenspel tussen huisarts en andere (zorg)partijen wanneer we mentale gezondheid willen bevorderen.

Beluister de afleveringen op Spotify
Alle afleveringen zijn terug te vinden op Spotify onder de naam ‘Versnellen in de GGZ’. Klik hier om de podcast direct te beluisteren.

*Deelnemende partners betrokken bij het instroommodel:

 1. Mondriaan
 2. Zuyderland GGz
 3. Platform Zuid GGZ & OGGZ
 4. Gemeente Heerlen
 5. Gemeente Sittard-Geleen
 6. Gemeente Maastricht
 7. Onderlinge Waarborgmaatschappij CZ Groep
 8. ZIO Geestelijke Gezondheidszorg
 9. Meditta Zorg
 10. Huisartsen OZL
 11. LEVANTOgroep
 12. Coöperatie PsyZorg Zuid-Limburg
 13. MET ggz
 14. Lionarons GGZ
 15. Maastricht UMC+ 
 16. VGZ 

Het project ‘Versnellers binnen de geestelijke gezondheidszorg – SA 2022’ wordt mogelijk gemaakt door ZonMW.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email